Austin Convention Center Expansion

189420_ConvCtrExp01

1.

189420_ConvCtrExp03

2.

CONVCT~1

3.

189420_ConvCtrExp09

4.

189420_ConvCtrExp07

5.

189420_ConvCtrExp06

6.

189420_ConvCtrExp08

7.

189420_ConvCtrExp02

8.

189420_ConvCtrExp10

9.

189420_ConvCtrExp04

10.

189420_ConvCtrExp13

11.

AUF585~1

12.

AUF185~1

13.

189420_ConvCtrExp12

14.

INTERI~1

15.

189420_Conv_CtrModel_72sm

16.

, 2002

In the Austin Convention Center’s 400,000-square-foot expansion, reception halls, meeting rooms, pre-function spaces and circulation towers are expressed as individual elements joined by entries, porches and terraces. The design creates an appropriate scale along pedestrian-oriented street, with larger volumes of the exhibition halls and ballrooms tucked behind. The various concourses culminate in an elegant corner pavilion that is the new “front door” for the facility. Its impeccably detailed curtain wall integrates an innovative approach to structure with careful attention to sun control and natural ventilation. The pavilion’s tour de force is a large glass screen wall with photovoltaic panels on the west face, the product of a collaboration between lead designer Larry Speck and sculptor Jamie Carpenter.


    Design Awards

  • Glass Magazine Crystal Achievement Award, Most Innovative Curtainwall
  • Texas Society Of Architects Design Award
  • Texas Downtown Association, Best New Construction
  • Society Of American Registered Architects Design Award
  • Austin Chapter AIA Merit Award
  • Downtown Austin Alliance New Public Project Impact Award