Mixed-Use Project for Christ Church Cathedral

01_ChristChurchCathedral

1.

VO_ChristChurchCathedral_Ext_05cc72bSm

2.

VO_ChristChurchCathedral_Ext_02cc

3.

CSC_Garden_01edited

4.

96299edited

5.

96297cmcc

6.

96294ed

7.

VO_ChristChurchCathedral_Ext_88916_sm

8.

09_ChristChurchCathedral

9.

13_ChristChurchCathedral

10.

10_ChristChurchCathedral

11.

03_ChristChurchCathedral

12.

12_ChristChurchCathedral

13.

11_ChristChurchCathedral

14.

14_ChristChurchCathedral_FRONT

15.

, 2007

The expansion of the Christ Church Cathedral campus solidifies the congregation’s vision as the “church for downtown” while responding to its neighborhood. Four diverse program elements are carefully arranged on a full city block adjacent to the historic sanctuary. Central offices for the the Bishop and Diocese occupy an elegant, glass, two-story building enclosed in wood trellises. A quarter-block park creates a significant open space on prominent Texas Avenue. A 350-car parking facility integrates into a downtown area poorly served by garages. And, perhaps most fundamentally, the project establishes a home for the Cathedral’s expanding outreach programs, including critically needed facilities for the homeless. The new campus creates strong street spaces and well defined zones for a complex range of activities. Local materials, extensive sun shading and daylighting contribute to a strong sustainability program. Larry Speck led the project’s design within the Leo A Daly/LAN + PageSoutherlandPage Joint Venture.


    Design Awards

  • ULI Houston Development Of Distinction Award
  • Texas Society Of Architects Design Award
  • Society Of American Registered Architects Design Award
  • Houston Chapter AIA Design Award
  • Houston Business Journal Landmark Award
  • Faith and Form, Design Honor Award
  • Brick In Architecture Gold Award
  • Austin Chapter AIA Honor Award